mandag 20. september 2010

Design, kopiering og rettigheter

Handmade Vibeke hadde et innlegg på bloggen sin i går, og i dag fikk jeg bladet Husflid i postkassa. Der står det et par artikler om dette. Jeg har scanna artiklene og deler disse sidene her.

Gjennom mange år har jeg også blitt kjent med dette "fenomenet", og verst var vel for noen år siden da en av mine sønner kom løpende inn i hallen på Dyrsku'n og spurte:"Mamma! Veit du at det er en dame der ute som selger "Bamseluer"?" Det ante jo ikke jeg, men der hang det jammen farge nummer 1 i helt sett; lue, genser og bukse - nøyaktig kopiert. Nå hadde dama ikke samme garnet, men likevel... Hun ble bedt om å ta vekk produktene da originalene var på vår stand.

Andre ganger har jeg observert at det har kommet noen og tegnet av mønsteret... Kreativt? Noen som mener noe? Her kommer artikkelen om rettigheter og markedsføringsloven, §25 og 30. Trykk på bildene for å lese teksten!


Siste ord skal Signe Aarhus fra Oleana få her:

7 kommentarer:

lind-design sa...

Tusen takk for ett bra innlegg. Jeg har selv opplevd at folk står og "teller" av mønster på noen av produktene mine. Det er ufint - det værste av alt er at de gjør det og tror at en ikke ser det. Jeg la ut strikkede "sagge" luer i rødt hvitt og blått på epla - en stund etter hadde en annen heklet modellen og lagt den ut. Ordentlig irriterende.

Vibeke sa...

Så bra at du også tar opp dette! Synes det har vært stille om det litt for lenge... Mange er lei av all kopieringen! Men jeg lurer på dette med strikke- eller syoppskrifter som man har kjøpt? Jeg solgte nemlig hundegensere som jeg hadde strikket etter et oppskrifthefte jeg hadde kjøpt. Der stod det ingenting om strikking for salg, og jeg trodde det var helt i orden siden de aller færreste som strikker for salg har laget oppskriftene selv... Jeg var da i kontakt med Sandnes garn som bekreftet at det var tillatt å strikke for salg. En annen ting er det når folk rett og slett stjeler en oppskrift. Jeg forundres stadig av holdningen om at "Det kan jeg også lage og selge - så da gjør jeg det".

rett og vrang sa...

De som er "kopikatter" er som regel også da bedre selgere... Men,jeg er overrasket over at ingen kommenterer mer enn dere to! Jeg har faktisk sendt linken til innlegget her til Epla sin FB... Men,jeg mener det jeg mener likevel og sånn er det...Ellers lager jo jeg mine egne strikkeoppskrifter selv-fra a til å.Det må en med strikkemaskin,iallefall jeg!Ha en fin kveld,jenter!

Kreativbua sa...

Hei!
Ja, jeg kan veldig godt forstå at man blir provosert om man blir kopiert! Nå er det ikke strikk jeg har på epla, men sølv- og kobbersmykker og jeg hadde blitt temmelig provosert om noen hadde kopiert mine ting, da jeg lager alt fra bunnen av og helt etter eget design. La oss håpe at vi slipper disse "kopikattene"... må da gå an å finne på noe eget! :o)
Lykke til på epla! :o))

robert sa...

Leste innlegget ditt, dette med hva som er kopiering eller ikke er ikke lett. Ta f.eks dine scannede bilder, det er sikkert noen som eier den artikkelen også, som ikke liker at det ligger på nette. Kopibeskyttelsen gjelder uansett hvilket produkt det gjelder.

Vi har et godt eksempel med Nidar sjokoladefabrikk som ikke tørr å gå mot sak fore COOP kopierer deres seigmenn. Der er vel frykten for å bli kastet ut av butikkene større enn at de kopierer seigmenn.

rett og vrang sa...

Det er helt sant, Robert - jeg kunne ha tatt vekk bilder og bare beholdt tekst - eller, jeg kunne ha latt være å opplyse noe om dette i det hele tatt. Å oppfordre til kjøp av bladet ville ha vært en annen løsning, men den ville kanskje ikke nådd så mange... Gjort er gjort...

Anonym sa...

I know this site gives quality based articles and additional stuff, is there any other web
page which gives these kinds of things in quality?
Here is my web site : jersey shirts

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails