mandag 8. mai 2017

Brioche/ hvordan strikke patent med to farger og enkelt mønster

Å strikke tofarga patent er ikke så vanskelig, men det er lurt å ta det litt "piano" i starten.
Det er Nancy Marchant som har utviklet teknikken og hun har gitt ut så langt jeg vet til nå 3 bøker. Du kan finne Knitting Brioche hos Adlibris sammen med en annen bok av samme forfatter.

For å strikke ei enkel lue med f. eks. babygarn kan du legge opp 110 m med pinne 2,5 mm. Strikk 1. omg med farge H:
*1 r, ta neste m løst av med kast som om du skal strikke vrang*. Fortsett fra *-* ut omgangen.
2. omg med farge K:
*Nå skal første m strikkes som om du skal strikke vrang, altså kast og masken løftes av uten å strikke den. Neste m strikkes vrang (det er den m som på forrige omg har kast)*. Fortsett fra *-* ut omgangen.
3. omg med farge H

*Strikk kastet og løsmasken r sammen, neste m løst av med kast som om du skal strikke vrang*. Fortsett fra *-* ut omgangen.

Det er viktig at du her passer på hvordan trådene ligger ved hvert skifte slik at de ikke blir liggende feil. Siste m med kontrastfargen legges foran arbeidet slik at det er lettere å se at denne skal strikkes sammen med m som venter når siste m med H strikkes på neste omgang.

2. og 3. omg repeteres til passe lengde. Dette skal bli kanten på lua.


Bildene viser 2. omg med K, altså kontrastfargen.Bildene viser 3. omg. med H, altså hovedfargen.
Noen forklaringer på uttrykk som benyttes på engelsk kommer her:
MY - H: hovedgarn
CC - K: Kontrastgarn


For å strikke noe enkelt på denne lua, har valget mitt blitt å bruke det som beskrives i engelske oppskrifter som:
brkobrk: med H strikkes det i samme m slik: strikk 1 m r, et kast, strikk 1 m r i SAMME m.
Der det står V på bildet, betyr det at det skal felles m med hovedgarnet - dvs der det er r m med kast. Det gjøres slik:
ta m med kastet løst av som om det skal strikkes rett. Strikk de neste to m på venstre p r sammen. Sett m fra høgre p over på venstre og dra enkeltmasken gjennom (brLsldec).

Der det står H på bildet, betyr det at det skal felles m med hovedgarnet - dvs der det er r m med kast. Det gjøres slik:
ta m med kastet løst av som om det skal strikkes rett. Strikk neste m. Dra m på høgre p gjennom slik at du har en enkelt m. Sett m tilbake på venstre pinne og dra m gjennom. Sett enkeltmasken tilbake på høgre p og strikk videre (brRsldec). Se på bildet som viser at felling/ øking gjentas over hverandre annenhver gang med 6 omg mellom.

Jeg har 6 omg med hovedgarnet mellom hver felling/ øking. Det felles og økes på samme omg (H) slik at masketallet ikke forandrer seg. Strikk videre så lang som en vil ha lua og fell i toppen på denne måten:

Ta rettm med kastet av pinnen og sett tilbake på venstre pinne. Strikk tre m vridd rett sammen. Strikk 9 m før neste felling. Gjenta omg rundt. Strikk 3 omg før neste felling. Nå blir det 7 m mellom fellingene. Fortsett slik til det er 1 m mellom fellingene. Strikk en runde med vanlig r og vr og trekk tråden gjennom de resterende m.Ferdig!
Er det noe uklart, så er det bare å sende en epost, men, det jo også mulig å kjøpe bøker eller se på YouTube. Det er mye nyttig der også.
Ha det gøy, da!

Synnøve

2 kommentarer:

Barwitzki sa...

Jeg liker. Så deilig mønster. Spennende...
jeg prøve... og håper... det blir :-)))
God helg deg. Klem fra meg
Takk for anbefaling og fin rettledning.

rett og vrang sa...

Det vil komme litt til siden dette bare var en start, men, jeg håper at forklaringene er bra nok. Ha en fin kveld!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails