tirsdag 12. april 2011

Snart kommer løvetann/maskros/dandelion... og da!

Løvetann (Taraxacum officinale) er ikke populære bestandig... Den er i allefall ikke lett å bli kvitt når den først har kommet på plenen! Men, dette er en skikkelig nyttevekst. Bare se her:

Oppskrift på løvetannhonning:
(takk til Katarina)

200 st hela gula huvuden av maskrosor (utan allt grönt)
1 citron
1 kg strösocker
1 liter vatten
Skölj ordentligt maskroshuvuden under rinnande vatten och lägg dem i en större kastrull. Tillsätt 1 liter vatten och skivat citron. Koka ihop ca 15 minuter på medelvärme. Ställ i rumstemperatur i 24 timmar. Sila därefter genom en tygsil eller kaffefilter till en annan kastrull. Tillsätt socker och koka på svag värme i ca 1 1/2 timme. Häll på rena glasburkar och tillslut med lock. Förvaras i rumstemperatur. Håller ca 8 månader.

Det var den, men, det er enda mer! En kan lage både salat og vin! Her er en svensk side som beskriver dette. Da er det bare å plukke i veg! ;-)))

Litt mer info på norsk er her.
Ha en fin kveld!
Synnøve

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails