mandag 22. april 2019

Netthinne som løsner

Netthinneløsning kan oppstå av ulike grunner, men hyppigst på grunn av økende alder. Netthinnen er sanselaget i øyet som oppfanger synsinntrykkene. Ubehandlet kan netthinneløsning føre til blindhet. Behandling gir som regel et godt resultat.

Nå har jeg opplevd det en gang til. Ennå ser jeg ikke godt. Jeg så plutselig en "skygge" i øvre del av øyet en lørdagsmorgen i februar. Trodde det var en flekk på brillene mine. Det var det IKKE!

Netthinnen er en tynn hinne som kler øyets innside. Det er her sansecellene som oppfatter synsinntrykkene, er lokalisert. Når netthinnen løsner fra underlaget, får vi tilstanden som kalles netthinneløsning. Synet forsvinner i det området av hinnen som løsner. Det er ganske typisk at dette skjer relativt plutselig. Mange beskriver det "som en gardin" som trekkes for en del av synsfeltet. 
Netthinneløsningen starter gjerne i utkanten av synsfeltet og brer seg eventuelt etter hvert innover mot sentrum. Tilstanden medfører ingen smerter. En del pasienter beskriver at de en tid på forhånd har hatt forvarsler. Dette kan være blinkende lys, små lysglimt eller prikker som svever i synsfeltet på det ene øyet. Små "fluer" kaller jeg det.
Hilsen
Synnøve

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails