I år bestemte jeg meg for at dette skulle jeg finne ut av. Da jeg til slutt kom fram til et resultat som jeg blei enig med meg selv i, kom jeg fram til at det kanskje var lurt å dele noen av disse erfaringene.
Det er flere oppskrifter å finne, men det som ikke kommer helt klart fram, er varme, kjele og at det er rett og slett et "must" å ha sukkertermometer... Jada... (du trenger ikke, men...)
Sukkertermometeret kjøpte jeg hos Clas Ohlson. Det kosta ca 130 kr, så det er overkommelig. Det å bruke "karamelltest" fungerte ikke for meg - de blei for myke eller så blei det drops - sukk...
Denne porsjonen stod på kjøkkenbenken over natta, og var da blitt klare til å lagres. Mykheten var akkurat slik som jeg håpa på! For sikkerhets skyld lagra jeg karamellene lagvis - med innleggspapir i mellom - i en boks. De bør nok også få stå kjølig før de skal spises.
Fløtekarameller - les gjennom dette før du setter i gang :-)
Bland sammen i en tykkbunnet stålkjele (min er på 3 l) med sukkertermometeret festet fast på kjelen fra starten av:
100 g sukker
1 dl lys sirup (bruker mikrobølgeovnen til å varme den opp slik at jeg får den ut av boksen i GODT flytende form)
100 g margarin (melange)
2 dl fløte
1 ts ekte vaniljesukker (forklaring kommer nederst i innlegget)
Kok opp massen og skru ned varmen på plata. Rør med en flat trespade hele tiden. Det "bruser" gjerne litt oppover i kjelen, så pass på! Sjekk termometeret ditt. I løpet av en stund kom mitt opp til 100, men så gikk det sakte. Da skrudde jeg opp varmen på plata - litt etter litt. Det er nå en må passe på, for plutselig kan det bli for varmt og da får en IKKE karameller, men drops.
NB! For å få karamellene passe myke, må sukkertermometeret stå på mellom 118 og 120° C
Dette stivner fort, så ha klar en passende form med bakepapir i (ca str. . La det stå å hvile til dagen etter før du deler opp karamellene og legger dem i en boks eller glass. Det er lurt å legge dem hver for seg :-)
Porsjonen kan så klart dobles, og det fungerte fint for min kjele.
Ekte vaniljesukker
kan du lage selv. Jeg brukte 200 g sukker og to vaniljestenger som blei kutta opp i ca 1 cm biter. Dette kjørte jeg sammen i en food processor/ kjøkkenmaskin med kniver - til det blei fint/ grovt nok. En kan også kjøpe ekte vaniljesukker, så klart :-)
Slik ser det "fine" ut!
Slik ser det "grove" ut!
Karamellhilsen fra
Synnøve
#sweeties
#karameller
#fløtekarameller
#lesernesvg
#oppskrift
#karameller
#fløtekarameller
#lesernesvg
#oppskrift
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar